miniblog: Er bestaan geen feiten - dat weet ik zeker :-)

Feiten bestaan niet

Zo dus. Je kent ze wel, de discussies over hoe het nu echt zit. Met een beetje pech blijven beide partijen hardnekkig hun standpunten herhalen en is een conflict geboren.

Beroemd filosoof Nietszche is niet de enige die stelt dat er geen gelijk bestaat. Omdat iedereen vanuit een ander beeld kijkt en dus niemand het hele plaatje ziet. Zo kan iedereen gelijk hebben, domweg omdat ze vanaf een andere kant tegen bijvoorbeeld een onbekende auto aankijken. En dan maakt het nogal verschil of je aan de voor of de achterkant staat, toch?

Wat ik vooral interessant vind, is de ruimte die ontstaat wanneer je je eigen waarheid ook eens durft los te laten. Wanneer je in discussies niet hamert op je gelijk maar kijkt wat jouw feiten kunnen bijdragen aan die van een ander. Zo ontstaan namelijk de beste oplossingen, ideeën en…. De beste samenwerkingen.

Dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan, want het kan voelen als inleveren. Dat is eigenlijk best gek wanneer je bovenstaande leest, toch? Dus… wanneer probeer jij het eens en tel je de verschillende feiten bij elkaar op? Wij zijn benieuwd – en weten natuurlijk niets zeker 😉