In beton gegoten – de school van onze kinderen
Het is nog niet zo gek lang geleden: schrijven en lezen leerde je in een klaslokaaltje en de rest in de praktijk van je ouders of de gemeenschap waarin je leefde. Zeker tot aan de industriële revolutie wat dit de normaalste zaak van de wereld, eeuwen lang. Je leerde niet over de natuur, maar in de natuur. Het bouwen van een huis of het bewerken van hout leerde je niet uit een boek in een lokaal, maar door te kijken en mee te werken met de meester. Als je talent had…
Op dit platform* zullen we het allemaal wel eens zijn over de effectiviteit van bovenstaande mix. En willen we vast met elkaar zoeken hoe we daar invulling aan kunnen geven zonder verstrikt te raken in systemen. Iedereen die betrokken is bij onderwijs, wil; daar ben ik van overtuigd. Vanuit een verschillend blikveld en met andere overtuigingen, maar de intenties zijn goed.
Wat in de discussie in mijn beleving vaak onderbelicht blijft, is de andere belangrijke waarde van leren in de natuur en naar je natuur: een mens is niet geschikt om zittend en stil te leren. Om zijn of haar dagen zittend te slijten en in het stramien te lopen. Alleen al daarom zouden we onze kinderen vaker uit het schoolgebouw moeten halen en buiten de lijntjes laten lopen. Om ze de “akkers” op te sturen en soms individueel met ouderen op pad moeten sturen.
Beweging in het lijf brengt beleving in het hoofd. En dat is wezenlijk anders dan het uurtje gym en de snuffelstage.
Ik hoop dat er ruimte gaat ontstaan om met elkaar ruimte te maken om op deze manier talent te delven en te polijsten. Hoe we dat in een goed systeem gieten, dat weet ik niet, ook al realiseer ik me dat we niet geheel zonder kunnen. Maar op deze manier het goede uit heden en verleden samen te smeden tot een “ge-upcyclede” vorm van onderwijs, daar kun je mij voor wakker maken. En ik help graag mee het beton rond onze kinderen weg te hakken, op naar werkelijk inspirerende scholen in 2020!
Column op platform “onwijsheid” in 2015
Liesbeth Schievink
Meer bovendeler dan ondernemer met als missie om de kracht van de natuur weer meer te intergreren in mens, maatschappij en omgeving. Ik houd van natuurlijke interactie en geef dat vorm zowel in mijn bedrijf in duurzame buitenproducten als in mijn activiteiten binnen Zaak van Interactie.
En kinderen naar hun natuur uitdagen om het beste van zichzelf te ontwikkelen, dat gun ik niet alleen mijn eigen dochter, maar ieder kind!